El Trametes versicolor, un bolet de soca amb propietats medicinals

Es coneixen unes 100.000 espècies de fongs, però s’estima que podrien existir-ne aproximadament 1,5 milions. Els fongs, que no són capaços de fabricar el seu aliment, s’han de nodrir d’altres organismes, vius o morts, per tal de sobreviure. La immensa majoria de fongs viuen com a sapròfits: es nodreixen de matèria orgànica morta, com ara branques i fulles caigudes o cossos d’animals morts. Els sapròfits, generalment, no perjudiquen organismes vius. De fet, el seu paper és essencial per a la vida, atès que descomponen la matèria orgànica, de manera que el nitrogen, el carboni i els minerals que aquesta conté poden retornar al medi en una forma que d’altres organismes vius poden assimilar. Si no existís aquest procés, les plantes i els animals morts s’anirien acumulant i, sense el reciclatge dels nutrients, no es podria sostenir la vida.

El Trametes (=Coriolus) versicolor (L.:Fr.) Pilát, és un fong sapròfit dels que es coneixen popularment com a bolets de soca. El cos reproductor d’aquest fong (el bolet) és prim i flexible quan és fresc, té tacte de vellut i forma de ventall. Aquest ventall té la mateixa mena de cercles concèntrics i gairebé els mateixos colors que la cua del paó, i és per això que se’l coneix amb aquest nom (“Turkey tail”: cua de paó) al nord d’Amèrica.

 

No hi ha dos exemplars iguals: alguns presenten tons suaus i d’altres colors cridaners, que contrasten en els seus anells. Del blanc, passant per tots els tons de gris i marró imaginables, de vegades taronges, vermells i morats. Aquesta variabilitat dels seus colors s’atribueix tant a la seva estructura genètica com a l’entorn on viu.

Sovint fructifica de forma prolífica, cobrint per complet un tronc o la soca d’un arbre caigut, encara que, de vegades, envaeix l’escorça d’alguns arbres malalts. Els fongs que es nodreixen de fusta morta es divideixen en dos grans grups: els que degraden la cel·lulosa i els que degraden la lignina. El Trametes versicolor, que pertany a aquest últim grup, pot esdevenir de gran ajut a l’hora d’eliminar productes químics en el procés de la fabricació de paper. A més, també pot jugar un paper molt important com agent netejador, ja que s’ha descobert que té la propietat de degradar alguns dels pesticides que tendeixen a persistir en el medi natural.

Les propietats medicinals dels bolets són conegudes des de fa milers d’anys.

A l’antic Egipte, i també a l’Àsia, s’utilitzaven bolets per a preparar un tònic secret per a la longevitat. “L’Home de Gel”, de 5.000 anys d’edat, que es va trobar als Alps a finals del segle passat, portava un bolet sec amb propietats medicinals al seu farcell. Els metges xinesos varen descobrir fa segles les propietats del Trametes versicolor (que ells anomenen yunzhi), atribuint-li la propietat d’ajudar a mantenir la salut en general i a endarrerir el procés d’envelliment quan es pren de manera apropiada.

Els components amb major activitat medicinal del Trametes versicolor són uns polisacàrids que actuen com a modificadors de la resposta biològica. La seva propietat principal és la d’enfortir el sistema immunològic, particularment potenciant el treball d’un tipus de cèl·lules fonamentals: els limfòcits T. Les investigacions van permetre d’aïllar, i posteriorment comercialitzar, dos d’aquests polisacàrids: el Krestin o PSK al Japó, l’any 1960, i el Yunzhi o PSP a la Xina, l’any 1984.

Els estudis realitzats mostren la seva activitat anticancerosa, amb resultats positius en el tractament d’alguns tipus de càncer de pit[1], colorectal[2], gastrointestinal[3], de pulmó[4], leucèmia no limfàtica[5] i nasofaringi[6]. A més, successius estudis han demostrat que, quan es pren conjuntament amb les principals teràpies convencionals per al càncer (els polisacàrids del T.versicolor suporten la quimioteràpia i la radioteràpia) en redueix els símptomes, té efectes antitumorals, en redueix la progressió i podria contribuir a allargar significativament l’esperança de vida[7].

 

Basant-se en la propietat d’aquest bolet de potenciar diverses funcions immunològiques[8], la Dra. Jane Monro dugué a terme un estudi amb pacients de SFC[9], i va concloure que la suplementació amb Trametes versicolor mostrà millores tant en els paràmetres immunes com en els nivells virals, suggerint que pot arribar a jugar un paper significatiu en el tractament de la SFC, com també en d’altres pacients immunodeprimits.

 

Un cop més, la ciència ens recorda l’immens potencial medicinal de la natura que ens envolta i de la que en formem part. Està en les nostres mans tornar-li tot el que ens dóna, respectant-la i vetllant per la seva conservació.

 

David Cifre

Fitoterapeuta

Col·laborador de l’ACAF



[1] Cancer 1992: 70(10):2475-83. + African Journal of Biotechnology Vol. 6 (15), pp. 1740-1743, 6 August 2007

[2] Diseases of the Colon and Rectum 1992; 35(2):123-30. Cancer Immunology, Immunotherapy 1990; 31:261-8.

[3] The Lancet 1994; 343:1122-6.

[4] Anticancer Research 1993; 13:1815-20. + Respir Med. 2003;97:618-24.

[5] Cancer Immunology, Immunotherapy 1984; 18:149-54. + Oncology Reports 2006:16: 609-616

[6] The Journal of International Medical Research 1989; 17:141-9 + J Altern Complement Med. 2006 Oct;12(8):771-6.

[7] Ng TB  General Pharmacology 1998; 30(1):1-4. + Kidd PM  Alternative Medicine Review 2000; 5(1):4-27 + Fisher M, Yang LX.  Anticancer Research 2002; 22:1737-54

[8] J Clin Pharmacol. 2002;42:976-84. + Int Immunopharmacol. 2004 Feb;4(2):201-11. + Dr. Jean Monro. Archives of Environmental Health 2003. Vol.58(Nº 8).

[9] On-Line Journal of Integrative Medicine 2004;8:101-108

 

 Artícles, Teràpies Naturals       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>