Pruimboom, que és expert en psiconeuroimmunologia, pretén provar de mantenir una vida en què un és responsable de les seves necessitats bàsiques, com menjar, beure, termoregulador el cos o resguardar-se dels perills, pot normalitzar un gran nombre de trastorns, com l’obesitat , la síndrome prediabètic, la fatiga crònica, els estats depressius o altres malalties generalitzades.
Pruimboom i deu persones amb diferents patologies i condicions físiques viuen en el medi natural, a la zona de Santa Engràcia, allunyats de totes les facilitats de la vida moderna.
El grup vol sobreviure, durant uns 10 dies, del que recol · lecti, pesqui o caci i recórrer a les seves capacitats manuals per realitzar les tasques bàsiques de supervivència, segons ha explicat el responsable de l’àrea de Recursos Naturals de l’ajuntament de Tremp, Josep Àngel Alert.
“Vol demostrar de sotmetre a uns individus a unes determinades condicions durant deu dies representa una millora en quaranta malalties en els pròxims nou mesos”, assenyala Alert.
Segons Pruimboom, que és professor de les universitats de Girona i Santiago de Compostel · la, l’ésser humà viu actualment en un món que, per la seva genètica, sembla de ciència ficció.
Cotxes, trens, avions, motos i ascensors han reduït la nostra necessitat de moviment, la calefacció i l’aire condicionat impedeixen que passem fred o calor i amb el simple fet d’acudir a un supermercat tenim a la nostra disposició qualsevol tipus d’aliments i begudes.
Tot això, sosté l’investigador, provoca que el nostre sistema immunològic estigui parcialment desactivat, ja que es fa pràcticament imprescindible la seva intervenció.
Aquesta falta d’activació del sistema immunològic és la causant de moltes patologies i malalties que, segons Pruimboom, es podrien millorar amb el simple fet de tornar a portar una vida natural i autosuficient.
“Oferir a l’epigenètica el que sempre ha conegut, l’autosuficiència, pot generar una persona molt més resistent a una societat tòxica a nivell metabòlic, neurològic i immunològic”, subratlla l’expert.
Creu que els resultats d’aquest projecte, que ha batejat amb el nom de “Origen”, conduiran a una intervenció barata i assequible per a moltes persones amb patologies cròniques en l’àmbit europeu.
Per a la realització d’aquest estudi, Pruimboom compta amb la col · laboració de l’ajuntament de Tremp i de l’entitat Estació Biològica del Pallars Jussà.
Josep Àngel Alert subratlla que el científic “no ha volgut muntar un ‘reality show’ ni una experiència de supervivència” a Tremp, sinó dur a terme un rigorós estudi internacional, amb participants de diversos països, per evidenciar la importància del component psicològic en el cos humà.
Pruimboom realitzar analítiques a tots els participants abans d’iniciar aquest projecte i, un cop finalitzi, seguirà realitzant durant diversos mesos més controls de sang i de salut als pacients.
L’expert està convençut que la salut del grup experimentarà una millora després d’aquesta breu experiència d’autosuficiència i autoexigència al prepirineu lleidatà. EFE