La fibromiàlgia és una síndrome crònic que clínicament es defineix basant-se en tres eixos simptomàtics que són: dolors musculoesquelètics, astènia i trastorns del son.
El dolor muscular general constitueix el símptoma més destacat de la fibromiàlgia. Sovint la intensitat del dolor varia en funció de l’hora del dia, el nivell d’activitat física, el clima, la fatiga i els patrons de son. Es calcula que a Espanya estan afectats entre un 2-3% de la població, sent més freqüent en dones que en homes. La causa de la fibromiàlgia és desconeguda, però, sembla fonamental el paper de la serotonina en aquest trastorn.
La fibromiàlgia ha estat reconeguda per l’OMS i avui en dia es diagnostica basant-se en els criteris descrits pel Col.legi Americà de Reumatologia (criteris actualment qüestionats per alguns especialistes).
(…)
Algunes investigacions demostren que la pertorbació del son profund altera moltes funcions crítiques del cos, com la producció de substàncies químiques necessàries per reparar el teixit muscular, així com la percepció del dolor per part de la persona. Així doncs, sembla clar que els trastorns de son, a més de constituir símptomes per ells mateixos, poden agreujar els símptomes de la fibromiàlgia. Els símptomes clàssics de l’insomni estan generalment absents. La queixa principal del pacient gira al voltant dels efectes diürns d’un son no reparador, lleuger i inestable. La vigília és viscuda com difícil, amb dolor i fatiga.
Els estudis polisomnogràfics pogut confirmar aquestes alteracions en el somni del pacient amb fibromiàlgia. Si es comparen amb subjectes normals de la mateixa edat, s’observa una disminució del son lent i profund, en particular de la fase 4.
Aquestes alteracions són comparables amb les que apareixen en els insomnis crònics excepte en la latència de son que apareix normal a la fibromiàlgia (Taula III).
Respecte a la microarquitectura, l’alteració més significativa és la descrita per Moldofsky ja l’any 1975 i que consisteix en l’aparició en l’EEG d’activitat alpha normal durant el son profund. És l’anomenat patró “alpha-delta set” que consisteix bàsicament en la irrupció d’ones alpha durant el son profund no REM provocant micro-despertades. Aquest patró anormal alpha-delta sleep és característic de la fibromiàlgia però no és específic d’aquesta. Pot també observar-se en els insomnis, pacients depressius, pacients amb dolor crònic sigui quina sigui la seva etiologia (Taula III). Aproximadament en el 50-60% dels casos de fibromiàlgia, durant el son apareixen moviments periòdics de les extremitats inferiors-mioclonus-que, depenent de la intensitat, poden agreujar encara més els problemes de son en aquest grup de pacients. El tractament de la fibromiàlgia anirà dirigit a millorar la qualitat de son ia reduir el dolor. La polimedicació serà una constant en aquests pacients (analgèsics, hipnòtics, ansiolítics …)
(…)
És clara la complexitat del diagnòstic i sobretot tractament de fibromiàlgia i dels seus símptomes associats. Pel que fa al tractament dels problemes de son, els hipnòtics no benzodiazepínics semblen els més indicats per a aquests casos ja que no afecten els paràmetres respiratoris del pacient i sobretot respecten l’estructura del somni a diferència de la majoria de hipnòtics benzodiazepínics que treuen son profund. De la mateixa manera, el tractament amb antidepressius sembla molt oportú perquè sembla clar el paper modulador de la serotonina en els trastorns de son en general i en la fibromiàlgia en particular. De fet, en la majoria dels pacients amb fibromiàlgia els antidepressius tricíclics i / o inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS) semblen millorar significativament el somni nocturn a més de millorar l’estat anímic. Finalment, juntament amb el tractament farmacològic, consideren útil aplicar les mesures d’higiene del son i les tècniques cognitiu-conductuals destinades a aconseguir un major grau d’autocontrol i autoeficàcia en les seves dificultats amb el trastorn en general i amb el somni en particular.
Fco J. Segarra Isem
Psicòleg Clínic Especialista en alteracions del son.
Institut DEXEUS. Clínica del Son DR. ESTIVILL