Importància de l’alimentació en malalts de fibromiàlgia

Una alimentació equilibrada fa possible que la persona mantingui un òptim estat de salut a qualsevol edat, alhora que li permet realitzar moltes de les activitats de la seva vida diària: fer les tasques de la casa, anar de compres, realitzar esport, treballar, estudiar, etc.

Perquè sigui saludable, s’ha d’adaptar a l’edat, constitució, sexe, activitat física i situació fisiològica (adolescència, menopausa, embaràs, lactància…), ser suficient en energia i nutrients (proteïnes, greixos, sucres) i variada en tots els grups d’aliments per assegurar un aportament adequat de vitamines i minerals.

És un fet demostrat que els hàbits alimentaris poden estar implicats en l’origen d’algunes malalties com les cardiovasculars, l’obesitat, la diabetis i, fins i tot determinats tipus de càncer.

En cas de patir alguna malaltia, com és el cas de la fibromiàlgia, una dieta balancejada evitarà complicacions i fins i tot podrà millorar algun dels seus símptomes, i també la qualitat de vida del malalt.

No va ser fins fa poc, l’any 1992, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) la va reconèixer com a patologia. És per això que hi ha pocs estudis científics que revelin per complet les seves causes i tractament i per tant, elaborar una guia dietètica és veritablement difícil.

El cansament i el malestar general, el dolor i l’ansietat, que pateix de forma crònica el malalt de fibromiàlgia, afecta en la seva totalitat a la seva vida quotidiana i per tant, afecta també els seus hàbits alimentaris que se solen veure alterats (poden aparèixer greus desequilibris nutricionals i l’aparició d’obesitat per la falta d’exercici físic i mal repartiment de les calories).

Per tant, una alimentació equilibrada aportarà els nutrients imprescindibles per tenir l’energia necessària per afrontar el dia a dia i evitar l’aparició de complicacions per manques (anèmies, osteoporosi, restrenyiment) o per excessos (colesterol o glucosa elevats en sang, etc.) que agreujaran els símptomes propis de la malaltia.

Una dieta rica en vegetals, i per tant, rica en potassi, zinc, silici i seleni i pobre en greixos i proteïnes d’origen animal ajuda a mantenir els músculs i els tendons en bon estat i poden ajudar a disminuir la sensació de dolor.

Els malalts de fibromiàlgia han d’aportar una ingesta suficient de calci a través de l’alimentació i fins i tot a través de suplements ja que una baixa concentració d’aquest en sang és responsable de l’aparició d’espasmes musculars. [...]

És freqüent incloure en el tractament del malalt l’ús de suplements de vitamines antioxidants com la vitamina A, C i E per combatre l’estrès i reforçar el sistema immunològic.

Aliments recomanats:

· Alcalinitzants (rics en potassi, calci, magnesi i sodi). Entre els quals destaquen l’enciam, les endívies, l’escarola, el julivert, el plàtan, el mill, les ametlles, el blat de moro, les castanyes, etc.

· Rics en àcids grassos omega 3: peixos blaus, oli de llinosa, de nou, de soja, de germen de blat i d’avellana.

· Fruites fresques, fruits secs i llavors (rics en antioxidants, calci i àcids grassos omega 3): poma, pera, ametlles, avellanes, sèsam, etc.

Contràriament al que es pensa, les fruites àcides –la llimona, per exemple- no solen ser acidificants, ja que la seva digestió deixa com a residus minerals alcalins.

· Verdures i hortalisses (riques en calci, potassi, vitamina C, àcid fòlic i betacarotens): pastanaga, ceba, api, col, enciam, cogombre, etc.

· Cereals integrals (rics en seleni, vitamines del grup B i fibra): blat, civada, sègol, etc.

· La soja i els seus derivats (aporten proteïnes, calci, ferro, iode, magnesi, potassi, fòsfor, àcid fòlic i vitamines del grup B).

· Algues (riques en calci, magnesi i altres oligoelements que faciliten la seva absorció): hijiki, wakame, nori, agar-agar, kombu, arame, etc.

Aliments desaconsellats:

· Acidificants (rics en fòsfor, sofre i clor). Aquells que contenen additius i edulcorants, les farines refinades, les conserves, etc.

· Rics en oxalats: espinacs, bledes, remolatxes, etc.

· Rics en greixos saturats: carns grasses, embotits, mantega, lactis enters, gelats, menjar ràpid, etc.

· Rics en purina: vísceres, carns vermelles i mariscs. Alguns vegetals tenen també un contingut en purines moderat (espàrrecs, xampinyons, coliflor i llegums).

· Vegetals solanacis (contenen solanina, una toxina que actua sobre els enzims formadors dels músculs augmentant la inflamació i causant dolor): tomàquet, patata, pebrot, albergínia, etc.

· L’alcohol, la cafeïna, la sal i els sucres refinats (irriten els músculs i són estressants per al sistema immunològic).

Quan hi ha acidosi per l’abús d’aquests aliments apareixen símptomes com la falta crònica d’energia, sabor agre i viscós en despertar, propensió a la fatiga i el fred, tendència a la depressió, genives inflamades i sensibles, càries, cabell sense brillantor i la seva caiguda, pell seca i clivellada, ungles fràgils i trencadisses, rampes i espasmes musculars, problemes osteoarticulars, augment en el dipòsit de cristalls a les articulacions i la seva inflamació, propensió a sofrir infeccions i músculs adolorits.

Consells dietètics:

· Fraccionar la ingesta diària a 4 àpats per un bon repartiment de les calories. No saltar-se’n cap ni “picar” entre hores.

· Menjar en un ambient relaxat i sense presses. [...]

Marta González Caballero

Diplomada en Dietètica i Nutrició humana

Autora de Manual de alimentación en el embarazo, Manual de alimentación infantil, Manual de alimentación geriátrica.

 Artícles, Fibromiàlgia       

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>